Sigurna vožnja u autosjedalici, sigurno dijete

Ispravna upotreba autosjedalice predstavlja najvažniju mjeru zaštite vašeg djeteta prilikom svakog putovanja.

Dječje autosjedalice konstruirane su kako bi – ovisno o dobi, visini i težini djeteta – pružile djetetu zaštitu u trenutku sudara. Napomenimo i da su sigurnosni pojasevi koji se nalaze u automobilu namijenjeni isključivo za odrasle osobe, tj. za osobe teže od 36 kg i više od 150 cm! I ostali elementi pasivne sigurnosti vozila prvenstveno su usmjereni na zaštitu odraslih, te su i najsigurniji i najrobusniji automobili konstruirani tako da je primarni element dječje sigurnosti dječja autosjedalica.

Iako mame i tate znaju da je njihovo naručje najudobnije mjesto za bebu izvan automobila, vožnja u naručju je za izuzetno opasna i za djecu i za odrasle koji ih drže. Prilikom sudara vaše tijelo moglo bi prignječiti dijete uz sjedalo ili staklo, a nažalost u takvim situacijama događa se i da od siline udarca dijete bude izbačeno iz naručja, te kroz staklo izleti iz automobila.

djecje-autosjedalice

Najsigurnija vožnja za bebu ona je u autosjedalici koja ima potrebne certifikate i testiranja. Neophodno je da svaka autosjedalica ima oznaku atesta sigurnosti, a na roditeljima je izbor sjedalice prema standardu ECE R44-04 koji postoji od 80-ih godina ili prema novom i-size standardu čije uvođenje je počelo 2013 godine.

Napomena: prilikom nabavke rabljene autosjedalice pazite da ima sva navedena ovjerenja i da nije starija od 4 godine!

Najsigurniji položaj za autosjedalicu je u sredini stražnjeg sjedišta automobila; to je naime točka koja se nalazi najdalje od točke udarca kod sudara. Kod male djece, dobi do 4 ili 5 godina izuzetno je važno da sjedalica bude montirana suprotno od smjera vožnje. Za novorođene bebe preporučujemo autosjedalicu iZi Go Modular, autosjedalica Stokke ili BeSafe, koja je prikladna za bebe do 75 cm visine. Nagib od 45 stupnjeva sjedalice osigurava bebinu glavu i vrat te otvorenost dišnih puteva. Imate li pak toddlera, izdvojili bismo autosjedalicu BeSafe iZi Modular i-Size model, za djecu do 105 cm visine. Za roditelje s malo starijim klincima preporučujemo iZi Flex Fix sjedalicu, pogodnu za djecu do 135 cm visine.

Prije bilo kakve kupnje, svakako provjerite možete li autosjedalicu pravilno i čvrsto vezati u svom automobilu!

BeSafe_iZi-Flex-autosjedalica

Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, bilo da se radi o odlasku u vrtić, park ili na vremenski duža putovanja. Mališanima koji su navikli na vožnju u autosjedalici ona predstavlja sigurno mjesto za njihove velike i male avanture. Nekada im možda i neće biti jasno zašto moraju stalno sjediti na miru, ali kako djeca u tako maloj dobi ne mogu percipirati pojam sigurnosti, sva je odgovornost na roditeljima. Ono što će djecu brzo umiriti i zabaviti zasigurno je pronalazak omiljene igračke ili jastučića pored autosjedalice. U našoj trgovini možete nabaviti i zaštitu za sjedalo koja je crash-testirana te u nju na siguran način možete postaviti tablet i djetetu omogućiti da gledajući crtiće ugodno provede i dulje vožnje!