Tko se boji dohrane za bebe još?

dohrana bebe

Između 4. i 6. mjeseca života, dolazi do prave revolucije u životu vaše bebe. Dijete sve više percipira i ostvaruje kontakt sa svijetom koji ga okružuje. Odjednom vaša spavalica i “gugutalica” sama drži glavu, igra se sa svojim nogama i pokazuje radost kad vidi poznata lica. Znatiželjno vas promatra i dok jedete, pripremajući se za svoju prvu žličicu dohrane.

Većina je beba spremna za dohranu između 6. i 8. mjeseca života. Nikako se ne preporučuje krenuti ni prerano, ali niti prekasno. Najvažnije je imati na umu da je svaka beba različita i da će dohrana bebe zapravo biti vaša zajednička avantura. Mama će testirati nove recepte, često i svoje strpljenje, a bebica nove okuse i teksture. Krenite postepeno i nikako nemojte forsirati bebu. Jedan će dan možda pojesti nekoliko žličica, drugi tek jednu ili dvije, a sigurno će biti i dana kad ćete uzalud kuhati.

Dohrana bebe je lakša kad napravite dobar plan pa si dajte vremena i složite ga. Važno je krenuti u dobrom smjeru jer dohrana je temeljno razdoblje u kojem će beba stvoriti prehrambene navike koje će ju pratiti i kad bude odrasla osoba.

Dohrana bebe u Stokke hranilici

Osim toga, važno je da dohrana bebe postane i ostane ugodan doživljaj, po mogućnosti u društvu obitelji. Prisjetimo se samo kako su i nama, odraslima, obroci s dragim osobama, često sigurne luke u užurbanim danima. U hranilici za bebe Stokke Tripp Trapp beba se može udobno smjestiti za obiteljskim stolom, a kad poželi istraživati hranu na svom zasebnom pladnju, možete ga lako dodati.

Obujam želuca bebe koja se dosad hranila samo mlijekom vrlo je mali i normalno je da u početku jede tek jednu do tri žličice. Pošto je gotovo nemoguće skuhati tako male količine, taj svakodnevni proces kuhanja možete pojednostavniti. Iako sve što djetetu pripremate u njegovoj prvoj godini života mora biti bez soli, šećera i začina, ne morate stalno kuhati posebno i odvojeno. Jednostavno iz lonca u kojem se kuha zajednički ručak izvadite ono što ćete ponuditi djetetu, a potom dodajte začine za ostatak obitelji.

Desna ruka u pripremi kašica mamama je često i kuhalo. Preporučamo 4 u 1 Baeba kuhalo dječje hrane koji kuha na pari, podgrijava, miksa i odmrzava hranu. Priprema do 1100 ml hrane i lako se čisti. Boljeg pomagača teško je i zamisliti, zar ne?

kuhalo djecje hrane

Prva bebina namirnica, vaše mlijeko ili dojenački mliječni pripravak, i u ovom delikatnom razdoblju dohrane bebe ostaje temeljni izvor hrane. Djetetu je u ovoj dobi mlijeko i dalje glavni izvor nutrijenata, a dohrana bebe znači igru, istraživanje i učenje.

S kojim namirnicama krenuti, vjerojatno je prvo pitanje s kojim se susreće svaki roditelj. Ako se odlučite za voće, poput jabuke ili kruške, nećete pogriješiti jer će se slatki okus vrlo vjerojatno svidjeti bebi. Nakon što se beba navikne na pojedine namirnice, možete krenuti s kašicama od dvije namirnice, žitarice i voća ili povrća, a kasnije i mesa.

Važno je ne nuditi uvijek iste, blage okuse, već probajte naviknuti bebu na širok raspon okusa i tekstura hrane. Uvijek radite razmak od nekoliko dana kad uvodite novu namirnicu. Uz takav siguran razmak lakše ćete znati na što dijete reagira, ako dođe do alergijske reakcije. Nove namirnice je najbolje uvoditi u jutarnjim satima kako bi imali cijeli dan za praćenje eventualnih alergijskih reakcija.

Kad skupite određen staž u dohrani, možete pokušati i metodu samostalnog hranjenja. Ponudite djetetu na tanjuru jednu ili par namirnica koje ste već prije probali i dozvolite mu da istražuje. Najlakše će biti, ako te namirnice narežete na štapiće dužine otprilike 5 cm. Za ovakve avanuture obavezno pripremiti i veliki slinček, kao što je slinček Elodie Zlatni koji uspješno hvata ostatke hrane i tekućinu i čak je i pravi modni dodatak za bebu.

slincek zlatni

Naposljetku, nemojte se uzrujavati, ako dohrana bebe ne ide baš po planu. Neka vam prvi obroci budu zabavna igra učenja i spoznaje i međusobnog druženja. Jer tko se ne boji dohrane bebe, ne boji se ni mrlja ni stresa. Tek opušteno osluškuje svoju bebu. 😊