Vodič kroz uspavljivanje bebe

dekica za zamatanje

Za mamu i tatu, nema ništa ljepšeg od pogleda na njihovu bebu dok slatko spava, posebice uz slatke izazove uspavljivanja. Iako novorođene bebe puno spavaju, često su i gladne, mokra im je pelena ili jednostavno traže blizinu mame pa tako oko 17 sati sna razlome na brojna buđenja i isto tako brojna uspavljivanja.

 

San bebama omogućava da se pravilno razvijaju pa je najbolje što roditelji novorođenčeta i malih beba mogu napraviti je da ih puste da spavaju kada i koliko dugo žele. Slobodno možemo reći da bebe rastu dok spavaju, a želite li krevetić koji će rasti s njima, preporučujemo Stokke Sleepi kolijevku za bebe. Ovaj inovativni sustav kolijevke i krevetića možete koristiti od rođenja do 10 godina.

U nastavku vam donosimo savjete uz koje možete brže i lakše uskladiti svoj i bebin “noćni” život, ali i dnevno drijemanje.

 

Što je swaddling?

U prva tri mjeseca nakon rođenja, bebu će umirivati sve ono što podsjeća na boravak u maminom trbuhu. Tehnika zamatanja ili swaddling bebi daje osjećaj sigurnosti i mira. Može se pokretati, ali samo unutar toplog omotača. Pritom su onemogućeni nekontrolirani pokreti ruku koji bi ju mogli uplašiti i probuditi. Moguće je da će tako “ušuškana” beba bolje i duže spavati.  Pogledajte neki od videa uz koji ćete lako svladati ovu tehniku, a vreću za spavanje s rukavima za zamatanje možete nabaviti kod nas. Inovativna Ergobaby vreća za spavanje omogućava jednostavno zamatanje u čak devet različitih položaja i raste s djetetom. Za mirne noći, u pomoć možete pozvati i medu tješilicu DooDoo. On drži naćuljene uši i na prvi znak plača, emitira zvukove maternice i pomaže bebi da ponovno lakše zaspi.

tjesilica za bebe

Je li zajedničko spavanje rješenje za vas?

Spavanje djece u roditeljskom krevetu još uvijek je tema oko koje stručnjaci i roditelji lome koplja. Jedni ne preporučuju takav način spavanja, a drugi ne mogu zamisliti drugačiji odlazak na počinak, bilo da spavaju s djecom jer jednostavno žele uživati u toplini i blizini svoje male obitelji, bilo iz razloga da sebi olakšaju buđenja i dojenje. Način odgoja koji se zove povezujuće roditeljstvo zajedničko spavanje vidi kao način gradnje povjerenja i privrženosti između roditelja i djeteta. S druge strane, odvojeno spavanje ne znači da ćemo dijete zakinuti za takav odnos, ako inače odgovaramo na djetetove potrebe i umirujemo ga. Kao ni kod mnogih drugih pitanja o odgoju, nema univerzalnog odgovora.

No jedno je sigurno, ako vašoj obitelji odgovara zajedničko spavanje, nabavite velik krevet i primijenite pravila o sigurnom okruženja za spavanje koja vam donosimo u nastavku. Za dodatnu sigurnost pri zajedničkom spavanju možete koristiti gnijezdo za spavanje. Takav jastučić možete koristiti i kao prenosivi krevetić, malu igraonicu ili kao stol za mijenjanje pelena. Za vašeg ptića preporučujemo gnijezdo za bebe Done by Deer koje će mu pružiti sigurnost, udobnost I toplinu, a mamu će osvojiti divnim dizajnom na točkice.

Kako bebe smiju spavati?

Čak i kad beba spava, brige roditelja su budne pa neprestano provjeravaju svoju bebu. Slobodno zadržite svoju brižnost, ali pobrinite se i da vaše dijete spava u sigurnom okružju. Dojenče bi trebalo spavati na leđima, bez jastuka, teških pokrivača i plišanih igračaka, u prostoru u kojem se ne puši. Djeca koja spavaju na leđima u manjoj su opasnosti od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti. Rizik je najveći je tijekom prvih šest mjeseci, pa je u tom periodu najvažnije pridržavati se ovih uputa. Ispod madraca možete staviti neki jastučić koji će lagano podići uzglavlje, a kao alternativu pokrivačima možete koristiti vreće za spavanje.

Za dodatnu sigurnost i udobnost bebe, u krevetić možete staviti Cocoonababy madrac za bebe koji je ergonomski oblikovan. U njemu beba zauzima optimalan položaj, zadržavajući kralježnicu blago zaobljenu, kao u maternici. Ako pak puno putujete, noćite kod bake ili jednostavno želite u bilo kojoj prostoriji svojoj bebi pružiti siguran kutak za spavanje, odaberite prijenosni krevetić Nuna. Krevetić se rasklapa u nekoliko sekundi pa je san nadohvat ruke čim vaša beba zijevne.

krevetic za bebe nuna

I zadnje, ali nimalo najmanje važno: ne zaboravite nikad na pusu prije spavanja, čak i ako su vaše bebe već usnule uz neki od naših savjeta.